Helpt het personeelsbeleid u om de strategische doelen te bereiken? Als u hierover twijfelt, dan kan het behulpzaam zijn om dit artikel te lezen. In veel organisaties ontbreekt een integrale aanpak. Er zijn allerlei losse regelingen en personeelsinstrumenten die niet of onvoldoende afgestemd zijn op het doel van de organisatie. En dat is in de praktijk weinig effectief. Helemaal wanneer er ondertussen allerlei ontwikkelingen zijn in uw organisatie en in de markt waarvoor u werkt. Dan kan dit het moment zijn om aan de slag te gaan met strategisch personeelsbeleid. Een kwestie van doen!
Een aanpak in stappen
Hoe kunt u met succes inspelen op toekomstige ontwikkelingen en kansen in de markt? Is uw organisatie wendbaar genoeg? Welke capaciteiten en kwaliteiten heeft u op de lange termijn nodig? Wat moet er veranderen en welke acties zijn nodig om ‘de stip op de horizon’ te bereiken? Hier volgt een integrale aanpak in concrete stappen met een scope van drie tot vijf jaar.
Stap 1. Strategische doelen
Strategisch personeelsbeleid is een integrale aanpak om de strategische doelen van uw organisatie te bereiken. Wanneer de missie en visie en het strategisch beleid duidelijk zijn, dan kunt u door naar stap 2. Zo niet, dan is het van belang om antwoord te geven op vragen als:
- Waar richt uw organisatie zich over drie tot vijf jaar op?
- Hoe wilt u zich positioneren in de markt en waarin wilt u zich onderscheiden?
- Wat is uw visie op ontwikkelingen in de markt en hoe wilt u hierop inspelen?
Stap 2. Gewenste situatie
Wanneer de strategische organisatiedoelen helder zijn, is het vervolgens van belang om het gewenste personeelsbestand in kaart te brengen. Daarbij worden onder meer de volgende vragen beantwoord (*):
- Welke personele capaciteiten heb ik – in kwantitatieve en kwalitatieve zin – nodig om de strategische doelen te behalen en wendbaar te zijn?
- Wat is de gewenste balans in leeftijdsopbouw, diversiteit, vast en flexibel, uitbesteden of zelf doen?
- Wat is de gewenste organisatiestructuur en -cultuur?
(*) Omdat ontwikkelingen lastig te voorspellen zijn, kunt u ook werken met scenario’s.
Stap 3. Analyse personeelsbestand
De volgende stap is om het huidige personeelsbestand in kaart te brengen en daarbij ook ontwikkelingen in de organisatie en de arbeidsmarkt in ogenschouw te nemen. De volgende vragen zijn van belang:
- Welke kwaliteiten/talenten heb ik in huis?
- Wat is het ontwikkelpotentieel en de motivatie voor persoonlijk ontwikkeling?
- Zijn mijn medewerkers duurzaam inzetbaar nu en in de toekomst? Welke risico’s zijn er op uitval van medewerkers of problemen in de inzetbaarheid bij ongewijzigd beleid?
- Welke kansen of bedreigingen biedt de regionale arbeidsmarkt?
Stap 4. Analyse van de verschillen
- Welke overschotten of tekorten ontstaan er binnen de verschillende onderdelen of functiegebieden in de organisatie?
- Welke specifieke kwaliteiten of specialismen moeten ontwikkeld, aangetrokken of ingehuurd worden?
- Welke competenties moeten ontwikkeld worden en welke aanpassingen in de organisatiestructuur of –cultuur zijn van belang.
Stap 5. Maatregelen en actie
Stap 6. Strategisch personeelsbeleid
Communicatie
Een kwestie van doen!
HIER KOMT AUTHOR